Vergoedingen en kosten
De praktijk biedt Generalistische Basis en Specialistische GGZ aan volwassenen en jeugd. De behandeling van psychische stoornissen door een vrijgevestigde BIG-geregistreerde zorgaanbieder wordt vergoed vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw verzekeringspolis (natura of restitutie) en van het feit of uw behandelaar al dan niet een contract heeft gesloten met uw zorgverzekeraar. U kunt op de persoonlijke pagina van de therapeuten zien met welke zorgverzekeraars uw behandelaar een contract heeft gesloten. Voor de relatietherapeut geldt een andere vergoedingsregeling. Deze kunt u vinden op haar eigen pagina.
Voor zowel generalistische basis GGZ als specialistische GGZ is een verwijzing van de huisarts nodig.
Op 1 januari 2022 is er iets veranderd in de GGZ. Het zorgprestatiemodel is ingevoerd. Ook voor u als patiënt heeft dat gevolgen, onder andere voor uw eigen risico.
Hoe werkt het zorgprestatiemodel?
De tarieven sluiten aan op wie de behandeling uitvoert en de plek waar de behandeling plaatsvindt. Het zorgprestatiemodel is transparant: de prestaties zijn duidelijk en overzichtelijk en zijn een feitelijke weergave van de zorg die u gekregen heeft. De prijzen sluiten aan bij de geleverde zorg die u heeft gekregen.
Factoren zoals het beroep van persoon die de behandeling uitvoert, de duur van elk consult, de plek waar de zorg plaatsvindt, wegen allemaal mee in het bepalen van de prijs voor de geleverde zorg. En zowel voor patiënt als voor de behandelaar is er sneller inzicht in de kosten. Daarvoor hoeft niet meer gewacht te worden tot het einde van een traject, want de prestaties zijn niet meer gekoppeld aan een langer lopend traject, maar aan een dag. Er kan dus ook veel sneller gedeclareerd worden.
Wat verandert er op de rekening?
Op 1 januari 2022 gaat het nieuwe zorgprestatiemodel in. Dit vraagt veel aanpassingen aan computersystemen, zowel bij uw behandelaar als bij de zorgverzekeraars. Daarom is het per 1 januari 2022 nog niet mogelijk om de rekeningen te declareren. De verwachting is dat declareren uiterlijk per 1 april 2022 mogelijk zal zijn.
Er zijn aparte tarieven voor de vrijgevestigde ggz. De tarieven zijn dus anders (en vaak lager) dan de tarieven voor ggz in een instelling. De tarieven zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit.
Wat gebeurt er met uw eigen risico?
LVVP-leden kunnen hier dan ook niet voor aansprakelijk gesteld worden. Bij andere vormen van zorg gebeurt dat al langere tijd. Op het moment dat een behandeltraject over de grens van het kalenderjaar heen gaat, betaalt u voor beide jaren het eigen risico.
Hoe weet ik of ik eigen risico moet betalen?
• Andere zorgkosten gehad in hetzelfde jaar?
Heeft u in hetzelfde jaar ergens anders zorgkosten gehad die onderdeel waren van de basisverzekering? Bijvoorbeeld medicijnen of een behandeling in het ziekenhuis? Dan kan het zijn dat u toen uw eigen risico al heeft betaald. Of een deel daarvan.
• Heeft u een hoger vrijwillig eigen risico?
Heeft u bij het afsluiten van uw verzekering gekozen voor een vrijwillig eigen risico? Dan is het eigen risico bedrag bij u hoger. Het wettelijk eigen risico van dit jaar bedraagt 385 euro. Het maximum eigen risico is 885 euro (500 euro bovenop het verplichte eigen risico). Als u koos voor een hoger eigen risico bedrag, betaalt u een groter deel van uw zorgkosten zelf.
Moet ik eigen risico betalen?
Wilt u meer weten over uw eigen risico? Of maakt u zich zorgen over of u het wel kunt betalen? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Wat is zorgvraagtypering?
Elke patiënt is uniek. Maar verschillende patiënten hebben wel gemeenschappelijke kenmerken. Een diagnose moet wel gesteld worden, maar zegt weinig over hoeveel zorg iemand nodig heeft. De zorgvraagtypering is een indeling van groepen patiënten aan de hand van de hoeveelheid en de ernst van hun klachten en problemen.
In de vrijgevestigde praktijk worden met name patiënten behandeld met zorgvraagtype 1 tot en met 8. Over het algemeen geldt dat de zorgvraagtypen 1 tot en met 4 (soms 5) in de generalistische basis-ggz worden behandeld, de zorgvraagtypen 5 tot en met 8 in de gespecialiseerde ggz.
De zorgvraagtypering wordt gedaan door de regiebehandelaar. Hiervoor gebruikt hij een vragenlijst genaamd HoNOS+. Deze vragenlijst wordt door de behandelaar zelf ingevuld aan de hand van de klachten en problemen
van de patiënt. Op basis van de antwoorden op de HONOS+ bepaalt de regiebehandelaar welk zorgvraagtype het beste bij uw klachten en problemen past. Dat geeft informatie over de verwachte behandelinzet en dit moet ook op de factuur van de behandeling vermeld worden.
De zorgvraagtypering is niet hetzelfde als het behandelplan. Het behandelplan geef weer welke behandeling er met u afgesproken wordt op grond van uw diagnose en de doelen die u samen met de behandelaar afspreekt. Tijdens de behandeling zal uw behandelaar bij tussentijdse evaluaties opnieuw de HoNOS+ invullen. Op basis daarvan zal gekeken worden of de behandeling bijgesteld moet worden en of de behandeling wellicht beëindigd kan worden. Uiteraard gebeurt dit altijd in afstemming met u.
Meer informatie kunt u vinden in de patientenfolder van de LVPP over het Zorgprestatiemodel.
Ongecontracteerde zorg
Voor verzekeraars waarmee we geen contract hebben afgesloten hanteren we 100% van de door de NZa vastgestelde maximumtarieven voor de generalistische basis GGZ en voor specialistische GGZ.
De zorgverzekeraar vergoedt bij een naturapolis een bepaald percentage van het tarief, het resterende deel moet u zelf betalen. We adviseren u om bij uw eigen zorgverzekeraar na te vragen welk deel van de behandeling in dit geval (zogenaamde ongecontracteerde zorg) vergoed wordt.
Houdt u er rekening mee dat het verplichte eigen risico door uw zorgverzekeraar in mindering wordt gebracht op de vergoedingen.
Behandeling van cliënten onder de 18
De vergoeding van de kinder- en jeugd GGZ loopt via de gemeente. Hierbij is geen wettelijk eigen risico. Judith van Vliet heeft een contract met de gemeentes binnen Holland Rijnland.
Algemene voorwaarden en afzeggen
Afspraken kunnen tot 24 uur van te voren kosteloos geannuleerd worden. Dit kan telefonisch, per sms of per mail. Voor afspraken die later worden afgezegd of vergeten zijn, wordt €50 in rekening gebracht. Deze factuur kan niet worden ingediend bij uw zorgverzekeraar.